S Poganjalčkom na morje (2015)

Marko Lukan je zapisal: Po tistem, ko sem lani (2014) v zadnjem trenutku nepričakovano dobil priložnost sodelovati pri »drezinanju«, je letos po začetnem navdušenju že vse kazalo, da bo moje sodelovanje splavalo po…«po kanalu ispod šahta – plovi moja braun jahta«… K sreči je tu za take primere predsednik Zveze društev prijateljev mladine, ki človeka vedno znova prijetno preseneti – spet me je klical en dan pred predvidenim odhodom v Novigrad z letošnjo pogruntavščino – poganjalčkom. Me, kakor da, resnično potrebuje… Jah, kaj čem, sem si rekel, kar je treba, je pač treba – grem. No, pa tudi fajn se mi je zdelo, priznam.

DELO 16.8.2015 – Jesenice – Druščini iz jeseniškega Max bara domislic za izražanje solidarnosti do otrok res ne zmanjka. V sredo so se odpravili na pot proti otroškemu letovišču Pinea pri Novigradu na Hrvaškem, kamor s humanitarnim namenom nesejo več kot pet tisoč evrov. Na pot pa so se odpravili s poganjalčkom, ki so ga izdelali v domači garaži, in včeraj so bili že na stari primorski cesti.

Ko se zdi, da bolj nore zamisli za potovanje na morje druščina ne more več najti – lani so potovali z drezino, predlani s šankom na kolesih, pred tem s kolesi, tja so tudi že tekli in se peljali s skiroji –, so si letos zamislili poganjalček za pet ljudi.

S poganjalčkom na morje

Miloš Jenkole, predsednik jeseniške zveze prijateljev mladine, je povedal, da je namen potovanja predvsem zabavno in prijetno druženje, ki pa ima pomembno humanitarno noto. »Na zabaven način hočemo sporočiti, da nikoli nismo sami,« je dejal Jenkole.

Do pomoči s tekom in dresi

Denar za letovanje otrok iz socialno šibkih družin iz Zgornjesavske doline zbirajo na zdaj že tradicionalnem pomladnem teku Jesenice tečejo. Letos so s tako zbranim denarjem omogočili počitnice 21 otrokom. Še več pa jih lahko na morju letuje z denarjem, ki ga z dražbo športnih dresov znanih slovenskih športnikov zbere Jeseničan Fikret Avdić.

Letos so na dražbi prodali več kot 20, med drugim tudi drese vratarja slovenske hokejske reprezentance Roberta Kristana, skakalca na smučeh Petra Prevca in nogometnega vratarja Jana Oblaka, pri tem pa zbrali več kot tri tisočake. »Športniki z veseljem sodelujejo,« je dejal Avdić. Na cilj bodo prispeli predvidoma danes dopoldne.

V druščini je 24 članov, razdeljeni so na tri ekipe s po petimi poganjači, ki se na poganjalčku menjajo na pol ure. Drugi skrbijo za spremstvo, navigacijo, prehrano. Vseh dosedanjih zabavnih in humanitarnih potovanj se je udeležil Miha Vindišar. Pravi, da so poleg dobrega dela pomenijo predvsem zabavo in druženje.

»Marsikoga pa prav ta dogodivščina spodbudi, da se tudi med letom bolj aktivno ukvarja z rekreacijo in tako bolj zdravo živi,« je povedal Vindišar.

Občina Jesenice: Druščina prijateljev iz Max bara se vsak avgust, že sedem let zapovrstjo, na domiseln in simpatičen način odpravi v otroško letovišče Pinea pri Novigradu na Hrvaškem, kamor v imenu Zveze društev prijateljev mladine Jesenice nesejo denar, zbran na pomladnem teku Jesenice tečejo, z dražbo športnih akrtiklov Jeseničana Fikreta Avdiča in plavalnem maratonu na kopališču Ukova. Z omenjenimi tremi dobrodelnimi dogodki je bilo letos zbranih več kot 5.000 €, ki bodo v celoti namenjeni letovanju socialno ogroženih otrok.
Letos so se na pot podali z doma izdelanim poganjalčkom za pet oseb, na katerem so se na vsake pol ure menjavale tri ekipe po pet poganjačev. Po dvodnevnem potovanju do Pinee (na pot so se odpravili v sredo) so danes dopoldne prispeli v Pineo, kjer so jih navdušeno pričakali otroci, ki trenutno letujejo v letovišču, ter tudi podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, ki je predsedniku ZDPM Jesenice Milošu Jenkoletu v imenu Občine Jesenice čestital za plemenit namen in že sedmo uspešno zaključeno potovanje od Jesenic do Pinee.

Skupinska v Pineti (Poganjalček)

PROJEKT SO PODPRLI

– Atoprevozništvo, kovinska galanterija Branko Rožič s.p. – Brane nam je že drugo leto odstopil delavnico z orodjem za izdelavo naše mojstrovine.

– ZDPM Jesenice, sedmič zapored so nas sprejeli v Otroško letovišče v Pineti, nam dali popust pri bivaju, nam dali na uporabo njihov kombi, ….

– MAX bar, Okrepčevalnica Nataša Rozman Mulej s.p. – Nataša nam je donirala nekaj denarja, dva kartona vode ter nam zelo pomagala pri organizaciji projekta.

– Bistro Oaza,  Iztok Morič, s.p., nam pripravi hrano za na pot, ter nam posodi kombi

– PD Jesenice, brez njihovega kombija bi nam bilo težko

– Hirter Slovenija oz. EURONIK Mihael Zrimec s.p., z donacijo

– Dallmayr, nam vsako leto donira sendviče in druge priboljške

– Pino, hvala za popust pri najemu kombija (nanj smo se spomnili zadnji dan)

– Gorenjka, poskrbi za čokoladne in pšenične dobrote

– Red Bull, pri Red Bull-u nam vsako leto prisluhnejo in nam donirajo nekaj svojega “čarobnega napitka”

– JEKO-IN, Javno komunalno podjetje, nam je doniralo nekaj finančnih sredstev

– Pri projektu so nam pomagali Mark Mišič, Anže Kuraš, Urban Potočnik, Dragica Noč in Erik Zupančič

– Hvala vsem, ki nas spremljate in tistim, ki ste kupili našo majico.