Z Drezino na morje (2014)

Skupina tridesetih Jeseničanov se je letos že sedmič na prav poseben način odpravila v jeseniško letovišče Pinea pri Novigradu. Za prevozno sredstvo so letos izbrali kar cestno drezino.

Jesenice – Po pol leta trdega dela pri izdelavi cestne drezine se je skupina tridesetih Jeseničanov – Maxovcev v sredo tudi odpravila na dobrih 240 kilometrov dolgo pot do jeseniškega letovišča Pinea v Novigradu. Vozni park Maksovcev se je tako po skiroju, kolesih, na katerih so igrali človek ne jezi se, teku, rikši in mobilnem šanku razširil še z drezino, ki je bolj znana kot vozilo, namenjeno vožnji po železniških tirih. Da je premikanje po tirih preprostejše, je kaj kmalu postalo jasno tudi maksovcem, saj se vozilo ne premika ravno hitro, kljub štirim poganjalcem na ročnem mehanizmu in dodatnem na pedalih. Na cilj so po pričakovanjih ekipe prispeli v petek dopoldne, v četrtek popoldne pa so bili v okolici Postojne. Kot običajno ima dogodivščina tudi humanitarno noto, saj bodo v Pineo simbolično dostavili 3600 evrov, ki so jih spomladi zbrali s humanitarnim tekom Jesenice tečejo, denar pa je bil namenjen letovanju petnajstih otrok iz socialno šibkejših družin.

Na pot izpred Max bara na Jesenicah jih je pospremila množica podpornikov in radovednežev, med vožnjo po jeseniških cestah pa so bili deležni tudi hupanja podpore in nekaj jeze s strani voznikov zaradi počasnosti. Posadka na drezini se bo med vožnjo menjala na vsakih 15 minut, posadke so tri, sestavljene iz šestih članov, štirje poganjajo ročni mehanizem, eden pedala, eden pa upravlja drezino, kljub fizičnemu naporu pa so v ekipah tudi dekleta. Drezina je za vsak primer opremljena tudi s priključkom za vleko, tako da jo bodo v daljše in bolj strme klance lahko povlekli s kombijem.